Dieet, afvallen en stofwisseling
In de stofwisseling (metabolisme) worden stoffen opgebouwd en afgebroken. Bij de opbouw van grote moleculen uit kleinere moleculen (anabole processen) is energie (ATP) nodig. Deze energie wordt geleverd door katabole processen. Bij katabole processen worden grote moleculen afgebroken tot kleinere moleculen. Hierbij komt energie vrij. Het lichaam gebruikt constant energie. Soms is dat energiegebruik laag, bijvoorbeeld tijdens slaap en soms is dat energiegebruik hoog, bijvoorbeeld tijdens sport, of zware arbeid. Het lichaam kan op verschillende manieren energie (verschillende energiesystemen) produceren, maar 95% van de energie wordt aeroob geproduceerd.
Energie (ATP) en energiesystemen
Alle cellen hebben constant energie in de vorm van ATP nodig. De meeste cellen kunnen op verschillende manieren ATP produceren. Grofweg kunnen de cellen met zuurstof (aeroob) en zonder zuurstof (anaeroob) ATP produceren.
Eiwitopbouw en eiwitafbraak
In het lichaam worden constant oude en versleten weefsels en cellen afgebroken en vervangen door nieuwe weefsels en cellen. Omdat bijna alle cellen en weefsels uit eiwitten bestaan, is er dus ook constant eiwitopbouw en eiwitafbraak.
Energiebalans, afvallen, of aankomen
Wanneer het lichaam meer energie binnenkrijgt (door voeding), dan het gebruikt, dan raakt het lichaam in een positieve energiebalans. Het teveel aan energie wordt dan zo efficiënt mogelijk opgeslagen. Het teveel aan koolhydraten wordt eerst als glycogeen en daarna als vet opgeslagen. Vetten worden direct als vetten opgeslagen. Ook een teveel aan eiwitten kunnen uiteindelijk als vet worden opgeslagen.
Wanneer het lichaam meer energie verbrandt, dan het binnenkrijgt, dan raakt het lichaam in een negatieve energiebalans. De glycogeen- en vetvoorraad wordt dan verbrand en mensen vallen af.
Thermoregulatie; handhaven van de lichaamstemperatuur
Het lichaam moet een constante lichaamstemperatuur handhaven, omdat anders lichaamsprocessen niet goed kunnen verlopen en de homeostase en dus het leven in gevaar komt. Het lichaam kan op verschillende manieren de lichaamstemperatuur handhaven.
Verstoring van de stofwisseling leidt tot stofwisselingsziekten
Verstoring van de stofwisseling kan uiteindelijk leiden tot stofwisselingsziekten zoals overgewicht, obesitas en diabetes mellitus type II. Ook een tekort of totaal gebrek aan hormonen kan leiden tot stofwisselingsziekten. Insuline, T3 en T4 zijn voorbeelden van belangrijke hormonen in de stofwisseling.