Wieschrijft » Specials » Huidaandoeningen
Anatomie en fysiologie, bouw en werking van het lichaam

Aandoeningen en ziekten van de huid

De huid bedekt het hele lichaam. De huis bestaat uit verschillende lagen. Er zijn vele aandoeningen en ziekten die de huid betreffen. In deze special wordt de opbouw van de huid beschreven. Ook zullen vele huidziekten de reveu passeren.

De huid, lagen en functies van de huid

De huid bestaat in totaal uit de epidermis en de dermis. De meest oppervlakkige laag is de opperhuid en deze bestaat uit dode verhoornde huidcellen. Eelt is een verdikt stuk huid. De huid heeft vele functies de huid beschermt tegen het binnendringen van schadelijke bacteriën en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren.

Blaren, oorzaken, symptomen en behandeling

Blaren zijn een letsel aan de huid. Blaren ontstaan op plaatsen op de huid die aan te veel wrijving zijn blootgesteld. Blaren zijn kleine of grote blazen gevuld met weefselvloeistof. Weefselvloeistof is helder van kleur. Blaren ontstaan vaak op de voeten en tenen. Blaren kunnen ook ontstaan door verbranding, irriterende stoffen, bepaalde ziekten en sommige medicijnen. Blaren gevuld met helder vocht mogen met een steriele naald worden doorgeprikt. Bloedblaren mogen niet worden doorgeprikt.

Bijtwonden, oorzaken, symptomen en behandeling

Bijtwonden ontstaan meestal door een beet van kat of hond. Een bijtwond van kat en hond kan zeer ernstig zijn. Beet van kat en hond kannen weefsels beschadigen en zelfs een slagader doorboren. Ook bevat de bek van kat en hond vele schadelijke bacteriën die de beetwond kunnen infecteren en een ernstige onsteking/infectie kunnen veroorzaken door bijvoorbeeld de tetanus-bacterie. Ook kan een bijtwond hondsdolheid veroorzaken. Vaak moet een tetanusprik worden gehaald na een beetwond.

Oppervlakkige en diepe brandwonden

Er zijn verschillende soorten brandwonden. Brandwonden worden onderverdeeld in eerstegraads brandwonden, tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden. Brandwonden kunnen daarnaast onderverdeelt worden in oppervlakkige brandwonden en diepe brandwonden. Onder de oppervlakkige brandwonden verstaat men eerstegraads brandwonden en ondiepe tweedegraads brandwonden. De diepe brandwonden zijn de diepe tweedegraads brandwonden en de derdegraads brandwonden.

Waterwratjes bij kinderen

Waterwratjes zijn wasachtige papels die in het midden een indeuking hebben. Een andere benaming voor waterwratjes is kinderwratjes, bolhoedwratjes, kippenwratjes of molluscum contagiosum. Waterwratjes hebben over het algemeen geen behandeling nodig. Ze genezen in de meeste gevallen spontaan binnen een tijdsperiode van 6 maanden tot 3-4 jaar. Waterwratjes worden het meeste gezien bij kinderen van circa 4 jaar.

Baby acne (acne neonatorum en erythema toxicum neonatorum)

Acne wordt vaak gezien bij jongeren in de pubertijd. Puistjes en pukkels kunnen echter ook voorkomen bij zuigelingen, het wordt dan baby acne genoemd. De puistjes kunnen bij zuigelingen al aanwezig zijn vanaf de geboorte, of ze kunnen hierna ontstaan in de loop van de eerste levensweken. Wanneer over baby acne gesproken wordt, moet er onderscheid gemaakt worden tussen acne neonatorum en erythema toxicum neonatorum.

Aandoeningen: Actinische keratose

Huidkanker ontstaat niet altijd de novo, dit wil zeggen dat er voor het ontstaan van de huidkanker op die plek geen huidafwijking aanwezig was. Huidkanker kan ook ontstaan uit een premaligne (pre kwaadaardige) huidafwijking. Actinische keratose is zo'n premalige huidafwijking. Uit de huidafwijking actinische keratose kan op den duur een plaveiselcelcarcinoom van de huid ontstaan. Dit is een vorm van huidkanker.

Aandoeningen: huidkanker (melanoom)

Een melanoom is een kwaadaardigheid die uitgaat van de pigmentcellen van de huid. Het is een vorm van huidkanker. Een melanoom kan de novo ontstaan, dit wil zeggend dat hij nieuw ontstaat, of hij kan ontaarden uit een moedervlek. Het is niet altijd even makkelijk te zien of een moedervlek een "gewone" moedervlek is, of dat deze misschien kwaadaardig (maligne) zou kunnen zijn. Er zijn wel enkele punten waar je op kunt letten bij het beoordelen van een moedervlek.

Aandoeningen: acne vulgaris (puistjes)

Acne vulgaris (puistjes) is een veel voorkomende aandoening. Het kan een erg vervelende aandoening zijn op zowel lichamelijk gebied als op psychisch gebied. Het kan voor veel onzekerheid zorgen bij jeugd. Acne vulgaris is een ontsteking van de talgklierfollikel. Er zijn echter wel goede behandelingen voor, hoewel sommige mensen ook op volwassen leeftijd nog in meer of mindere mate last kunnen blijven houden van acne vulgaris. In dit artikel vind je meer informatie over acne vulgaris.

Koortslip, oorzaak, symptomen (kenmerken) behandeling

Een koortslip ontstaat vaak met een tintelend gevoel op de lip(pen). Daarna ontstaan op de tintelende plekken blaasjes die pijn veroorzaken. Vervolgens drogen de blaasjes in en ontstaan korstjes. Binn…

Oppervlakkige en diepe brandwonden

Er zijn verschillende soorten brandwonden. Brandwonden worden onderverdeeld in eerstegraads brandwonden, tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden. Brandwonden kunnen daarnaast onderverdeelt…

Zweepslag, oorzaken, symptomen en behandeling

Zweepslag wordt ook wel coup de fouet of spierruptuur. Zweepslag is een scheur in de spier. De scheur kan variëren van een klein scheurtje tot een volledige ruptuur. Een zweepslag kan in principe in e…

Zwemmerseczeem oorzaken, symptomen en behandeling

Zwemmerseczeem (tinea pedis, voetschimmel) wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel groeit in een warme vochtige omgeving. De voeten zijn vaak een ideale voedingsbodem voor de schimmel. Ook op…
Gepubliceerd door Wieschrijft op 11-09-2011, laatst gewijzigd op 14-02-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!