Bouw, werking en functies van het immuunsysteem
Het lichaam kan niet zonder een goede afweerreactie. De afweerreactie bestaat uit de niet-specifieke en specifieke afweerreactie. De niet-specifieke afweerreactie wordt ook wel de aangeboren immuniteit genoemd. de specifieke afweerreactie wordt ook wel de verworven immuniteit genoemd. De niet-specifieke afweerreactie bestaat uit de huid, slijmvliezen, maagzuur, granulocyten, macrofagen en complementsysteem. De specifieke afweerreactie wordt verworven immuniteit genoemd en de B- en T-lymfocyten spelen hierin een belangrijke rol. Het lymfesysteem is een belangrijk orgaanstelsel binnen de immuniteit.
Het lymfestelsel en vergrote lymfeklieren
Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten, lymfoïde weefsels, lymfeklieren en organen, zoals de milt en amandelen. Het lymfestelsel verzorgt de weefseldrainage, vervoer van chylomicronen en de afweer. Soms kunnen lymfeklieren vergroot en opgezet zijn. Vaak denken mensen dat zij lymfeklierkanker (Ziekte van Hodgkin, of Non-Hodgkinlymfoom) hebben als zij een vergrote lymfeklier vinden. Vaak is een vergrote lymfeklier echter een onschuldig symptoom van een onschuldige infectie. Wanneer er toch sprake is van kanker worden de lymfeklieren waar kankercellen in zitten verwijderd.
Niet-specifieke en specifieke afweer (immuniteit)
De afweerreactie is een ingenieus proces waarbij de niet-specifieke en specifieke immuniteit een gezamenlijke rol spelen. De niet-specifieke afweer is een snelle afweerreactie, maar niet specifiek gericht tegen bepaalde pathogenen. De specifieke afweerreactie komt in eerste instantie traag op gang, maar na sensibilisatie treedt de specifieke afweerreactie snel en specifiek op tegen pathogenen waarvoor sensibilisatie is opgetreden.
Afwijkingen van het immuunsysteem
Zoals elk orgaan en orgaanstelsel kunnen er ook afwijkingen in het immuunsysteem ontstaan. Bekende afwijkingen van het immuunsysteem zijn:
- HIV/AIDS
- Reuma
- Acute appendicitis
- Myasthenia gravis
- Vergrote lymfeklieren
- Allergieën zoals voedselallergie en huisstofmijtallergie