Bouw en werking van het spijsverteringsstelsel
Het spijsverteringsstelsel is verantwoordelijk voor de afbraak (vertering) en opname (absorptie) van het voedsel wat we dagelijks eten. Koolhydraten worden afgebroken tot de monosachariden glucose, fructose en galactose. Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren en vetten worden afgebroken tot monoglyceriden en vetzuren. Uiteindelijk worden monosachariden, aminozuren, monoglyceriden en vetzuren door het spijsverteringsstelsel geabsorbeerd.
Bouw van het spijsverteringsstelsel
Het spijsverteringsstelsel bestaat uit mondholte met speekselklieren, slokdarm (oesophagus), maag, dunne darm (duodenum, jejenum en ileum), lever en galblaas, alvleesklier (pancreas) en dikke darm (colon ascendes, transversum, descendes, sigmoideum en rectum).
Werking van het spijsverteringsstelsel
In het spijsverteringsstelsel wordt het voedsel mechanisch en chemisch verwerkt tot uiteindelijk kleine opneembare voedingsstoffen. De mechanische verwerking wordt gedaan door het kauwen en de (darm)peristaltiek. De chemische verwerking wordt gedaan door verschillende enzymen van de spijsverteringsorganen.
Ziekten van het spijsverteringsstelsel
Zoals bij elk orgaan en orgaanstelsel kunnen er ook ziekten in het spijsverteringsstelsel ontstaan. Bekende ziekten van het spijsverteringsstelsel zijn:
- Acute en chronische buikpijn
- Diarree, acuut of chronisch
- FAP
- Anusfissuur
- Blinde darmontsteking (appendicitis)
- Galstenen
- Buikgriep
- Obstipatie
- Leverkanker
- Maagkanker
- Maagzweer
- Prikkelbare darmsyndroom
- Pancreaskanker
- Slokdarmkanker