Wieschrijft » Specials » Hormonen

De verschillende hormonen en de effecten van de hormonen

De testikels (teelballen), ovaria (eierstokken), nieren, bijnieren, thymus (zwezerik), schildklier, bijschildklieren, hart, pancreas (alvleesklier), pijnappelklier (epifyse), hypothalamus, hypofyse en de vetcel zijn hormoonproducerende structuren van het lichaam.

Zenuwstelsel en hormonen handhaven de homeostase van het lichaam

Het zenuwstelsel en het hormoonstelsel reguleren samen de homeostase van het lichaam. Het zenuwstelsel stelt middels neurotransmitters snel de homeostase, maar de effecten zijn van korte duur. Het hormoonstelsel stelt middels hormonen op langzamer de homeostase, maar de effecten zijn van lange duur. Hormonen zijn boodschapper die de activiteit van doelcellen en dus organen veranderen. Bekende hormonen zijn de schildklierhormonen T en T4, testosteron, oestrogeen en insuline. De hormonen hebben bijvoorbeeld effecten op de energiestofwisseling, glucosestofwisseling en de bloeddruk. Afwijkingen aan het hormoonstelsel kunnen tot levensbedreigende situaties leiden.

Endocrinologie; het geneeskundig specialisme wat zich richt op het hormoonstelsel

Een endocrinoloog is een arts die zich bezighoudt met afwijkingen en ziekten aan het hormoonstelsel. Ziekten waarbij er afwijkingen zijn aan het hormoonstelsel zijn bijvoorbeeld diabetes mellitus (suikerziekte), hypothyreoidie, hyperthyreoidie en osteoporose.