Wieschrijft » Specials » Hypotheekvarianten
Anatomie en fysiologie, bouw en werking van het lichaam

Voor- en nadelen van verschillende hypotheken en aflossen

De aankoop van een huis is een van de belangrijkste beslissingen van uw leven. Aangezien u meestal niet een grote zak geld klaar heeft liggen, moet u de aankoop van een huis financieren met een hypotheek. Binnen een hypotheek financieert een geldgever (bank) de aankoop van uw (geldnemer) huis. Het huis is het onderpand. Binnen deze special worden verschillende hypotheekvormen beschreven. Ook worden de gevolgen van een BKR-registratie beschreven. Verder worden de voordelen en nadelen van extra aflossen op de hypotheek beschreven.

Annuiteitenhypotheek

Het bedrag wat je elke maand betaalt, wordt annuïteit genoemd. Binnen een annuiteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde berdrag. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing van het geleende bedrag en voor een deel rente. Elk jaar neemt de rente die je betaalt af en neemt de aflossing die je betaalt toe.

Lineaire hypotheek

De maandlasten bij een lineaire hypotheek bestaan voor een deel uit aflossing en voor een deel uit rente. De aflossing is bijvoorbeeld bij een lening van 300000 Euro over een periode van 30 jaar (300000/30) 10000 Euro per jaar. Over de (rest)schuld wordt ook rente betaald. Het eerste jaar zijn de bruto- en maandlasten dus het hoogst.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaalt u een bedrag een hypotheekrente en u betaalt kapitaalpremie. Met de kapitaalpremie bouwt u kapitaal op in de kapitaalverzekering. In de kapitaalverzekering bouwt u kapitaalverzekering op, maar ook verzekert u ook het overlijdensrisico.

Beleggingshypotheek

Bij het afsluiten van een beleggingshypotheek wordt eerst u beleggingsrisicoprofiel en beleggingsstrategie bepaald. Over de hypotheek betaalt u rente. Deze rente is voor een maximale periode van 30 jaar aftrekbaar. Wanneer u aan het einde van de looptijd met een restschuld zit, is deze niet aftrekbaar.

Hybride hypotheek

Naast de annuïteiten-, lineaire, spaar- en beleggingshypotheek is er ook nog de hybride hypotheek. Eigenlijk is de hybride hypotheek een combinatie van de spaar- en beleggingshypotheek. U kunt het aandeel van de verschillende hypotheekvormen zelf bepalen.

BKR

Het BKR te Tiel registreert welk kredieten iemand heeft of de laatste 5 jaren heeft gehad. Iedereen met een persoonlijke lening en doorlopend krediet staat geregistreerd. Ook mensen met een abonnement voor een GSM staan geregistreerd. Een registratie is dus niet per definitie negatief!

De kosten bij het kopen van een woning

Bij het kopen van een woning is niet alleen de hypotheek een kostenpost. In het artikel "de kosten bij het kopen van een woning" worden deze kosten toegelicht.

Hoe kun je de overwaarde het beste gebruiken?

Na verloop van tijd wordt een woning meer waard. Deze waardevermeerdering wordt overwaarde genoemd. In dit artikel worden suggesties gedaan hoe de overwaarde van een woning gebruikt kan worden.

Sparen, of extra aflossen op de hypotheek

Extra aflossen op de hypotheek is vaak financieel aantrekkelijk, omdat de directe maandlasten zakken, er overwaarde ontstaat en er mogelijk belastingvoordeel is. Los echter alleen extra af wanneer de financiële buffer groot genoeg is. Het grote nadeel van extra aflossen op de hypotheek is dat de hypotheekrenteaftrek daalt.
Schrijf mee!