Wieschrijft » Specials » Histologie en weefsels

De verschillende weefsels van het lichaam

Het lichaam is opgebouwd uit meerdere cellen. Omdat niet iedere cel van het lichaam alle functies kan uitvoeren, differentiëren en specialiseren cellen zich in bepaalde functies. Een groep cellen die vergelijkbare functies uitvoert, wordt een weefsel genoemd. Er zijn grofweg vier verschillende soorten weefsels; epitheelweefsel, bindweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel. Histologie is de wetenschap die weefsels bestudeert. Histologie is een deelgebied van de anatomie.

Epitheelweefsel

Epitheelweefsel wordt ook wel dekweefsel genoemd. Dekweefsel bedekt, zoals de naam al aangeeft andere weefsels. Er zijn verschillende soorten epitheelweefsel. Men vindt epitheelweefsel aan de buitenzijde van het lichaam, bijvoorbeeld de huid, maar ook aan de binnenzijde van het lichaam. Klieren zijn een speciale vorm van epitheelweefsel.

Bindweefesel

Bindweefsel heeft de grootste verscheidenheid in subtypen. Bindweefsel komt voor in de huid, maar ook de beenderen en gewrichten van het skelet. Zelfs het bloed wordt gerekend tot bindweefsel. Fibroblasten, chondroblasten, chondrocyten, osteoblasten en osteocyten zijn onder andere cellen van het bindweefsel.

Spierweefsel

Spierweefsel maakt samen met het skelet beweging mogelijk. Er zijn verschillende soorten spierweefsel. We kunnen het skeletspierweefsel (dwarsgestreept spierweefsel), glad spierweefsel en hartspierweefsel onderscheiden.

Zenuwweefsel

Zenuwweefsel maakt het genereren, geleiden en ontvangen van elektrische signalen (actiepotentialen) mogelijk. Ook maakt het zenuwweefsel neurotransmitters aan. Neurotransmitters zijn een andere manier van communicatie tussen neuronen en doelcellen. Zenuwweefsel bestaat uit neuronen (zenuwcellen) en gliacellen.